Press release

GLOBSEC podporuje výzvu Poľska, Lotyšska, Litvy a Estónska

02.03.2022

Bratislava 2. Marec | Lídri pobaltských krajín a Poľska spoločným listom reagujú na šírenie dezinformácií a klamstiev, ktoré sa zintenzívnili v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine.

Stálym a rastúcim problémom je však aj šírenie dezinformácií, konšpiračných teórií a ruskej propagandy, ktorá útočí aj v informačnom priestore. Organizácia GLOBSEC plne podporuje výzvu lídrov Poľska, Litvy, Lotyšska a Estónska, ktorí žiadajú veľké technologické spoločnosti ako Facebook, Google, YouTube či Twitter, aby zefektívnili odhaľovanie nepravdivých informácií v digitálnom priestore a aby zabránili šíreniu ruskej vojenskej propagandy.

„Sociálne siete sú dnes úplne bez pravidiel. Každý si môže povedať, čo chce, bez následkov a zodpovednosti. Hoci je liberálna demokracia postavená na slobode, mala by jednoznačne vyčleniť a stíhať tých, ktorí šíria nenávisť, vojenskú propagandu a nepravdivé informácie,“ povedal Róbert Vass, prezident a zakladateľ organizácie GLOBSEC.

Tak ako aj lídri vyššie spomínaných krajín, aj GLOBSEC  podporuje výzvu, aby sociálne siete zablokovali oficiálne účty Ruska a Bieloruska na spomínaných platformách a celkovo obmedzili šírenie pro-ruskej vojnovej propagandy a dezinformácií cez spriaznené účty. Hoci niektoré spoločnosti už obmedzili fungovanie ruských štátnych médií na sociálnych sieťach, je potrebné urobiť viac konkrétnych opatrení do budúcna, ktoré zabránia šíreniu nenávistných prejavov a vojnovej propagande v digitálnom priestore.

GLOBSEC sa boju proti dezinformáciám a iným formám hybridných hrozieb venuje od roku 2015, kedy sa v regióne strednej Európy začali zintenzívňovať informačné operácie cielené na podkopanie demokracie a euro-atlantickej jednoty. Na aktivitách, ktoré pomáhajú budovať odolnosť spoločnosti spolupracuje s mnohými médiami, univerzitami, neziskovými organizáciami a aj štátnymi inštitúciami po celej Európe.

„Ak Európska únia blokuje internetové stránky šíriace ruskú propagandu, technologickí giganti by mali reagovať rovnako voči ich účtom. Dezinformácie o vojne v Ukrajine by mali vyradiť z algoritmov, ktoré ľuďom odporúčajú obsah a znemožniť vytváranie platených príspevkov. Špeciálnu pozornosť by mali venovať skutočnosti, že v prípade, že stránky alebo účty šíria poplašné správy, podnecujú k násiliu alebo podporujú vojnovú propagandu, sú trestne stíhateľní,” približuje Dominika Hajdu, analytička GLOBSECU, ktorá vedie Centrum pre demokraciu a odolnosť.

Hybridné útoky majú za následok polarizáciu spoločnosti a podkopávajú jednotu v rámci EÚ a NATO. Situácia, ktorú dnes vidíme na východe Ukrajiny, je masívne podporovaná práve hybridnou ofenzívou riadenou z Kremľa. Tá sa týka nielen Ukrajiny, ale takmer všetkých krajín v EÚ, krajín západného Balkánu a iných svetových regiónov. Globálne sociálne médiá dnes nesú len veľmi malú zodpovednosť za obsah, ktorý sa šíri na ich platformách. Tie sa stávajú útočiskom pre vojnových štváčov, konšpirátorov a šíriteľov nenávistných prejavov.

 

Kontakt pre médiá:

Adam Sipos

[email protected]

+421 948 066 234

Navigation