Press release

GLOBSEC zorganizuje diskusiu mladých Slovákov s americkým ministrom zahraničných vecí Pompeom

11.02.2019

Think-tank GLOBSEC bude 12. februára 2019, v spolupráci s Veľvyslanectvom USA v Bratislave, organizovať diskusiu s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom. Pod názvom Odkaz roku 1989: Odvaha byť slobodný budú desiatky mladých ľudí diskutovať o ekonomickom a demokratickom vývoji Slovenska počas posledných troch desaťročí. Debatovať budú aj o výzvach, ktoré pred Slovenskom ako členom transatlantickej komunity stoja v nasledujúcom období.

Americký minister zahraničných vecí sa počas svojej krátkej návštevy stretne s prezidentom SR, Andrejom Kiskom, predsedom vlády SR, Petrom Pellegrinim a ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Miroslavom Lajčákom aby spolu prediskutovali nielen spoluprácu Slovenskej republiky a Spojených štátov amerických v oblasti bezpečnosti, ale napríklad aj predsedníctvo SR v Organizácií pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Michael R. Pompeo zároveň navštívi aj Bránu slobody pod hradom Devín, ktorá si uctieva stovky ľudí, ktorí zaplatili životom pri snahe o únik pred komunistickým režimom v ČSSR v období od roku 1948 do roku 1989.

Už po druhý raz sa v priebehu pár mesiacov darí GLOBSEC-u organizovať diskusiu s najvýznamnejšími svetovými lídrami. V októbri 2018, v rámci jednodňovej návštevy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, organizovala táto mimovládna organizácia verejnú diskusiu s mládežou.

"Návšteva ministra Pompea je ďalšou skvelou prfležitosťou, kedy máme možnosť poskytnúť platformu na diskusiu mladým ľuďom so svetovými tvorcami politik. Podobne ako návšteva francúzskeho prezidenta Macrona v októbri 2018, aj príchod amerického ministra Pompea, vysiela signál, že aj tým najväčším svetovym lídrom a globálne najsilnejším krajinám záleží na nazore mladých /'udíz nášho regiónu. Je to jedinečná možnosť aj pre nás v GLOBSEC-u. Vieme tak ukázať, že naša práca má zmysel nielen za hranicami Slovenska ale aj Európy. Už teraz sa tešme na ďalšiu udalosť podobného rozmeru.” Vyjadril sa na margo pripravovanej diskusie prezident GLOBSEC-u Róbert Vass.

Diskusia s ministrom Pompeom bude vysielaná naživo na RTVS. Livestream z debaty si však môžete pozrieť aj na YouTube kanáli a facebookovom profile GLOBSEC-u.

Pre viac informácií kontaktujte šéfa oddelenia mediálnej komunikácie Adama Dempsey, tel. +421 904 869 171, email: [email protected] alebo manažérku regionálnej komunikácie Henrietu Kunovú, tel. +421 904 869 303, email: [email protected].

Tlačová správa

[maxbutton id="4" url="https://www.globsec.org/wp-content/uploads/2019/02/Diskusia-s-Mikeom-Pompeom-TS.pdf" text="Sťiahnuť" window="new" nofollow="true" ]

 

Image: Wikimedia Commons/Gage Skidmore

Navigation