Press release

Katarína Klingová v RTVS o auguste 1968

17.08.2022

Najnovší prieskum GLOBSECu ukázal, že väčšina mladých ľudí na Slovensku nemá jasný názor na august 1968. Analytička z Centra demokracie a odolnosti, Katarína Klingová, sa k výsledkom prieskumu vyjadrila v interview pre RTVS.

Vpád vojsk Varšavskej zmluvy na územie ČSSR v auguste 1968 je podľa prieskumu GLOBSEC vnímaný negatívne hlavne generáciami, ktoré ho zažili. U mladých ľudí táto skúsenosť chýba. Zastúpiť by ju malo práve školstvo a medzigeneračná výmena informácií.

Ako Katarína Klingová upozornila v rozhovore, nejde len o obete zabité priamo počas invázie, ale tiež o politických väzňov, disidentov a ľudí nepohodlných komunistickému vedeniu, ktorí počas normalizácie čelili prísnym trestom a šikane režimu. Celá krajina navyše na ďalšie desaťročia stratila možnosť slobodne rozhodovať o svojom osude.

Bez dostatočnej osvety a vzdelávania túto udalosť ľahko zneužijú dezinformátori na polarizáciu spoločnosti a manipuláciu s faktami. Ako tvrdí Katarína v rozhovore, slovenské školstvo by malo zrevidovať osnovy dejepisu a klásť väčší dôraz na dejiny 20. storočia.

  • Celé interview nájdete tu.
  • Tlačová správa k výsledkom prieskumu tu.

Navigation