Analýza GLOBSECu: Porušovanie ľudských práv v Číne a Navaľného uväznenie na Slovensku silne rezonujú

03.06.2021

Výsledky prieskumu verejnej mienky v 10 krajinách strednej a východnej Európy, ktoré dnes zverejnil GLOBSEC, priniesli viacero zistení o postojoch a náladách obyvateľov tohto regiónu, vrátane Slovenska:

1. Joe Biden je v regióne populárnejší ako Vladimír Putin

Jedným z dôležitých záverov štúdie je zistenie, že úradujúci americký prezident Joe Biden je v regióne strednej and východnej Európy v priemere o 18% pozitívnejšie vnímaný  ako ruský prezident Vladimír Putin (53% pre Joe Bidena oproti 35% pre V.Putina).  Na Slovensku, je pomer pozitívneho vnímania oboch prezidentov superveľmocí však takmer vyrovnaný – 56% pre Joe Bidena a 55% pre Vladimíra Putina.

„Vysoká popularita prezidenta Bidena naprieč regiónom takto krátko po nástupe do úradu predstavuje unikátnu príležitosť pre Washington obnoviť dôveru občanov v Spojené štáty americké a revitalizovať transatlantické vzťahy nielen v rámci regiónu ale celej EÚ. Silnú podporu mal prezident Biden na Slovensku už na jeseň minulého roka, kedy si 58% Slovákov želalo, aby vyhral nadchádzajúce americké prezidentské voľby. Biden tak úspešne konkuruje v popularite politickým stáliciam ako je Angela Merkel alebo Vladimír Putin,” uviedla Katarína Klingová, spoluautorka štúdie.

2. Podpora pre členstvo v EÚ a NATO na Slovensku rastie

Ďalším zaujímavým záverom v kontexte Slovenska je fakt, že popularita Európskej únie a NATO dlhodobo narastá. Až 78% opýtaných Slovákov by v prípadnom referende o zotrvaní v EÚ hlasovalo za zotrvanie, pričom za štyri ostatné roky podpora narástla o 19 percentuálnych bodov.  Podobná situácia na Slovensku je aj vo vzťahu k NATO. Kým v roku 2017 by v NATO zostalo 43% opýtaných, v aktuálnom roku to je až 63%, a to aj napriek silnejúcej dezinformačnej kampani na sociálnych sieťach.

„Naše dáta len potvrdzujú, že sociálne médiá môžu vytvárať často mylný dojem o realite. Z prieskumov verejnej mienky jasne vyplýva, že Slováci sú s EÚ a NATO spokojní, hoci na internete môžeme vidieť nadpriemerne zastúpené anti-európske či anti-americké postoje , čo skresľuje vnímanie ich skutočnej podpory“ komentuje situáciu Daniel Milo, jeden zo spoluautorov štúdie.

3. Porušovanie ľudských práv v Rusku a Číne rezonuje aj na Slovensku

Zatknutie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorý bol otrávený novičokom po jeho návrate do Ruska, rezonovalo aj na Slovensku. Dvakrát toľko respondentov (50%) si myslí, že nemal byť poslaný do väzenia po jeho návrate do Ruska a len 26% schvaľuje tento krok ruskej administratívy.

Prípady masového porušovania ľudských práv, väznenia a mučenia príslušníkov ujgurskej národnostnej menšiny v Číne, ktoré podnietili aj prijatie sankcií zo strany EÚ, vyvolali silnú reakciu aj na Slovensku. Až 65% Slovákov si myslí, že ľudské práva sú v Číne systematicky porušované.

Odmietanie porušovania ľudských práv vo svete je pozitívnym signálom dovnútra spoločnosti. Naznačuje nám to, že Slováci vedia byť vnímaví voči tomu, čo sa deje okolo nich. U časti Slovákov však stále pozorujeme vyslovene pozitívne postoje k nedemokratickým režimom či praktikám. 19% respondentov napríklad považuje čínsky režim za inšpiráciu pre Slovensko. Pre porovnanie – v Rakúsku tento názor zdieľajú len tri percentá,” dodala Dominika Hajdu, spoluautorka štúdie.

4. Slováci si želajú reguláciu sociálnych sietí

V siedmych z desiatich krajín, ktoré GLOBSEC skúmal bolo zistené, že viac ako polovica ľudí by prijala väčšiu mieru regulácie sociálnych médií. Slovensko je po Rakúsku druhé s najväčšou podporou pre reguláciu sociálnych sietí, želá si ju až 71% opýtaných.

Náš výskum taktiež dokazuje dopad dezinformačných kampaní a konšpiračných teórií o COVIDe-19 na spoločnosť, keďže viera v niektoré takéto naratívy za posledného pol roka na Slovensku dokonca narástla. Je zrejmé, že väčšina Slovákov vníma neregulované digitálne prostredie a s ním spojený fenomén dezinformácií ako problém,“ uviedla Miroslava Sawiris, analytička GLOBSECu.

Celú štúdiu s kompletnými dátami nájdete TU alebo ako pdf v prílohe.

_________________________________________

Dáta boli získané prieskumom verejnej mienky v 10 krajinách na reprezentatívnej vzorke približne tisíc respondentov za krajinu (t.j. spolu 10 000 respondentov). Skúmané krajiny: Rakúsko, Bulharsko, Česko, Estónsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Poľsko, Rumunsko a Slovensko

Kontakt pre médiá:

Adam Sipos