Event

14.12.2021 - Ako môžeme bojovať proti nelegálnemu a škodlivému online obsahu?

02.12.2021

Utorok, 14. decembra, 2021, o 14:00.

Virtualný webinár, registračný link tu: https://bit.ly/3ddSiyc

Webinár sa uskutoční online prostredníctvom platformy Zoom

Webinar bude vysielaný LIVE na našej Facebookovej stránke

GLOBSEC, Rada pre vysielanie a retransmisiu a MEMO 98 Vás srdečne pozývajú na webinár - Ako môžeme bojovať proti nelegálnemu a škodlivému online obsahu?, kde sa budeme snažiť nájsť odpovede na tieto a ďalšie otázky.

V Európskej únii, vrátane Slovenska prebiehajú intenzívne diskusie o tom, ako zakročiť proti online obsahu, ktorý napĺňa skutkovú podstatu trestných činov a ohrozuje verejný záujem. Šírenie dezinformácií, detskej pornografie, rozmach kyberšikany a nenávistných prejavov v online priestore spôsobuje nevyčísliteľné škody v reálnom svete. Mnohé organizácie, inštitúcie, firmy aj občianski aktivisti hľadajú spôsoby, ako týmto škodám efektívne zabraňovať, a zároveň pri tom chrániť demokratické hodnoty, na ktorých stojí naša spoločnosť.

Na úrovni EÚ sa vyjednáva konečné znenie Zákona o digitálnych službách, ktoré má ambíciu vybudovať unikátny spôsob dohľadu nad veľkými digitálnymi platformami a ich fungovaním. Zároveň sa intenzívne pracuje na príprave nového, posilneného Kódexu postupov proti dezinformáciám. Budú tieto kroky stačiť? Ako sa do nich zapája Slovensko? Akým spôsobom je možné chrániť náš informačný priestor a zároveň pri tom neobmedziť slobodu prejavu a šírenie informácií? Aké dopady na pluralitu médií majú iniciatívy zamerané proti nebezpečnému online obsahu?

  • Budú však tieto kroky stačiť?
  • Ako sa do nich zapája Slovensko?
  • Akým spôsobom je možné chrániť náš informačný priestor a zároveň pri tom neobmedziť slobodu prejavu a šírenie informácií?
  • Aké dopady na pluralitu médií majú iniciatívy zamerané proti nebezpečnému online obsahu?

Spíkri:

  • Ľuboš Kukliš, riaditeľ kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisie a predseda Európskej platformy regulačných orgánov EPRA
  • Miroslava Sawiris, výskumná analytička v Centre forDemocracy & Resilience, GLOBSEC
  • Tomáš Kriššák,odborník na informačnú bezpečnosť v Gerulata Technologies
  • Vladimír Šnídl,novinár Denníka N

Moderátor:

  • Rasťo Kužel, výkonný riaditeľ mimovládnej organizácie MEMO 98

Navigation